Vappua vietettiin munkkeja ja vesirinkeliä leipoen.

Rasvapalon välttäminen oppilaiden kanssa vaatii kemianopettajan apua. Toivottavasti jokainen tämän kokeilun jälkeen ymmärtää, miksi rasva ja vesi eivät kuulu samaan kattilaan.

IMG_20140423_120235 IMG_20140423_120954Rasvan kuumentaminen on yksi opetuksen haasteellisimmista tehtävistä. Oikeastaan hyvin helppo juttu, mutta suurimmat vaarat vaanivat paistajaa. Rasvapalon välttäminen oppilaiden kanssa vaatii kemianopettajan apua.

 

 

 

 

 

 

Hyvä vaihtoehto munkkien paistamiselle rasvassa oli keittää vesirinkeleitä vedessä.

20150427_111631

Kohottaminen pellillä ja keittäminen suolalla mausteutssa vedessä 30 sekunttia molemmin puolin. Lopuksi uuniin paistumaan 20 minuuttia.

20150427_111609 20150427_113055

Lihapullia maailmalta

Kahdeksasluokkalaisten kanssa aiheena olivat lihapullat. Ideana oli vertailla lihapullia eri maanosista. Oppilaat saivat valita minkä makuisia lihapullia he haluaisivat valmistaa. Makujen mukaan valittiin maanosat ja valmistettiin lihapullia. Raaka-aineina käytettiin eri lihalaatuja ja kasviksia. Lisäksi valmistettiin lisukkeet.

20150402_125125

Ruotsalaisia lihapullia

Makuyhdistelmät olivat tuttuun ja turvalliseen suomalaiseen lihapullaan nähden mielenkiintoisia.

Ruotsalaiset lihapullat olivat tykötarpeineen hyvin nuorten makuun sopivia. Sinapin lisäämistä lihapullataikinaan pidettiin vähän outona.

Italialaiset lihapullat maistuivat basilikalle ja tomaatille. Pastan kanssa upposivat makoisiin suihin.20150402_125154

 

 

 

Indonesialaisista ” lihapullista” tulikin mielenkiintoiset sillä ohjeen lukeminen oli haasteellista. Kaikki ei mennyt ihan putkeen, mutta syötävää tuli.

20150402_125326

 

 

 

 

20150402_125219Intialaiset kasvispyörykät jugurttikastikkeen kanssa maistuivat hyvin raikkaalle. Minttu olikin monille oppilaille uusi tuttavuus.

Ekologisuus on valttia myös perusopetuksessa

20150326_121314

Kaikkea kokeiltiin kasvattaa!

Opetusharjoittelijat toivat uusia ideoita vuotuisten juhlien opetukseen. Pääsiäiseksi kasvatettiin 9-luokan poikien kanssa vihreää syötävää. Yrtit ja salaatin ”herkut” kasvoivat aurinkoisella ikkunanlaudalla yllättävän hyvin. Jopa ysin poikaryhmä oli innoissaan seuratessaan kasvun edistymistä. Ihastusta riitti kyllä kaikille oppilaille.20150326_121309Kasvatuksen ideana oli, ettei kaikkea tarvitse ostaa kaupasta valmiina vaan itseviljely ikkunalaudalla on ekologista ja tuottaa ”viljelijälle” mielihyvää. Tuntemukset ovat aina ihmiselle tärkeitä ja varsinkin onnistuminen.

Tunnetaidot puntarissa

Opetusharjoittelijat ohjasivat oppilaita tunnistamaan tunteitaan.

Tunnetaitojen harjoittelu seitsemäsluokkalaisten ja vähän isomien kanssa vaatii

Tunneviiva

Tunneviiva

harjoittelua ja pitkää pinnaa. Välillä seisoimme kaikki oppituntien alussa, välissä ja lopussa luokan ikkunaseinällä olevalla tunneviivalla.  Kysymyksiä  nukkumisesta, pirteydestä, oppimisesta jne.tuntemuksista sateli opetusharjoittelijoilta oppilaille ja toisin päin. Mukavaa oli  ja moni kokikin tunnetaitojen opiskelun miellyttäväksi,mutta vaativaksi.

Tunteiden ilmaiseminen ei kovin helppoa ole, vaan vaatii huolellista harjoittelua. 20150327_101102Motivaatiota mitattiin heti aamutuimaan seiskan ryhmältä. Osalla motivaatio oli huipussa jo heti aamusta. Osa hieroi unisia silmiä ja asettui tunneviivan vasempaan reunaan.20150323_132827

Vaatehuoltoa

Oppilaiden kanssa innostuttiin koko luokan voimina pöytäliinojen mankeloimisesta. Vaatehuolto on hauskaa yhdessä tehden.20150206_091113 20150206_091118

 

 

20150206_091124 20150206_091127 20150206_091102 20150206_091106

Lautasmalli köksässä ja kuviksessa

Ateriakokonaisuuden suunnitteleminen on ehkä yleisempää kotitalouden tunnilla kuin kuvistunnilla.  Oppilailla ideoita riittää vaikka materiaalina onkin savi.

IMG_1726[1]

Tässä vielä keskeneräisiä töitä kuviksesta.

Köksässä lautasmallin voi toteuttaa vaikka hampurilaisella.IMG_20131029_121347[1]

Hiivataikinat

Miten hyvä pullataikina onnistuu kotitaloustunnilla?

Hiivan toimintaa oppilaat pääsevät tutustumaan myös kemian tunnilla. Tästä kuvia myöhemmin.

IMG_20131021_085351 Hyvään pullataikinaan tarvitaan hiivaa, sokeria, suolaa ja jauhoja.

IMG_20131021_085451Hiiva tarvitsee toimiakseen lämmintä nestettä.

IMG_20131021_090121 Jauhot sekoitetaan huolella. Hyvän sitkon aikaan saaminen vaatii hyvää vaivaamista.

IMG_20131021_091005

IMG_20131021_094708 Taikina kohotetaan.

IMG_20131021_101248 Leivotaan pikkupulliksi ja kohotetaan.

IMG_20131021_103131 Valmiit pullat uunista ulos!